FAQ'S: Wat is een CMS en wat doet het?

FAQ'S: Wat is een CMS en wat doet het?
Beheer eenvoudig, zonder technische kennis, uw content.
Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem is meestal een web-applicatie die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren. Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt, naar het Engelse content management system. Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen. Een CMS is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing behoeft, en de inhoud in een vaste lay-out wordt gepresenteerd aan bezoekers. De meeste grote bedrijven gebruiken voor hun website tegenwoordig een CMS. Een bekende variatie op de CMS is bijvoorbeeld de Weblog. Wanneer men met een tekst-editor (zoals Word) overweg kan, dan zal men geen problemen hebben om teksten in een CMS-omgeving in te voeren of aan te passen. Wat bevat een CMS? Een CMS bestaat ten minste uit de volgende onderdelen: een administratiemodule (waar gegevens kunnen worden ingevoerd, verwijderd of aangepast), een presentatiemodule (waar de ingevoerde gegevens door bezoekers kunnen worden bekeken) en een database (waar de gegevens worden opgeslagen).

Enkele bekende CMS'en:
  • Wordpress; voornamelijk voor weblogs
  • Joomla; voornamelijk voor websites
  • Magento; voornamelijk voor webshops

Met ons CMS-pakket kunt u uw website onderhouden zonder zelf technische kennis nodig te hebben van HTML, PHP, JavaScript, mySQL enzovoorts. U onderhoudt uw website met uw Internet browser (Google Chrome, Firefox, etc.) zonder op uw PC nog andere software te hoeven installeren. U kunt teksten plaatsen, plaatjes en links in uw teksten opnemen en uw website uitbreiden met verschillende modules en componenten. De Graauw Webdesign ontwerpt voor u de website, installeert de CMS-software op de server en kan u desgewenst helpen met het vullen van de website (het toevoegen van "content"). Een gebruiksvriendelijke handleiding behoort dan ook tot onze standaard dienstverlening. 

Een goed CMS past zich aan de nieuwste technieken van het internet of van bijvoordeeld Google aan. Het internet (en Google) ontwikkelt zich voordurend; bijvoorbeeld door de aanpassing voor mobiele internetbrowsers zoals op smartphones en tablets. Een website o.b.v. een modern CMS biedt responsive webdesign, waarmee de website zich automatisch aanpast aan het apparaat waarmee je de website bekijkt. Verder biedt een CMS standaard vele extra’s, zoals SEO (zoekmachine optimalisatie), een nieuwsmodule, integratie met social media, een sitemap (cruciaal voor een goede vindbaarheid in Google), een contactformulier, een weblogsysteem, een systeem om rechten toe te bedelen (zo bepaal wie wat mag op de website, zoals het mogen plaatsen van nieuwsberichten), etc. Natuurlijk vraagt een CMS om (beveiligings)updates, maar ook daarvoor is veel intelligentie ingebouwd.

Meestal gebruiken wij het CMS-pakket Joomla!. Dit pakket is open source waardoor kosten beperkt en tarieven laag kunnen blijven. Want open source betekent dat de broncode openbaar is en dat dus meerdere mensen functionaliteiten kunnen ontwikkelen i.p.v. één leverancier. In de wereld van open source zijn alle functionaliteiten al gebouwd en liggen klaar op de plank, duur maatwerk is bijna nooit noodzakelijk. Wereldwijd worden relatief goedkope functionaliteiten geprogrammeerd als je dat vergelijkt met Nederlandse uurlonen en daarmee ben je dus goedkoper uit. Een ander voordeel is dat systeem en leverancier gescheiden van elkaar zijn. Met een open source CMS kun je
altijd naar een andere leverancier overstappen, mocht je ontevreden zijn over de dienstverlening van De Graauw Webdesign. Open Source staat voor flexibeler, goedkoper en vooruitlopend (nieuwe technieken worden het snelst opgepikt).

Waarom dan Joomla? Joomla is schaalbaar (nieuwsartikelen en andere contentzaken kunnen onbeperkt worden toegevoegd) en modulair uitbreidbaar met nieuwe functionaliteiten, zoals een weblogfunctie of webshopfunctie. Wij durven te stellen dat voor dit CMS (Joomla 3.8) al modules te verkrijgen zijn voor iedere vraag; het is niet voor niets een van ’s werelds meest gebruikte CMS'en en wordt naast kleinere sites ook gebruikt voor grote internationale sites zoals Harvard University, Guggenheim Museum, Verenigde Naties, Peugeot en regeringswebsites van Groot-Brittannië.

Wat krijgt u standaard

- Database gestuurde website;
- Wachtwoord beveiligde toegang;
- Eenvoudig contentbeheer;
- Eenvoudig huisstijlbeheer;
- Een contactformulier;
- Statistieken over bezoekers en bezochte pagina's;
- Publicatiebeheer;
- Afbeeldingenbibliotheek voor hergebruik;
- Een archief voor content;
- Etc.

Modulaire uitbreidingen

- Een module met uitgebreide formulieren;
- Een module t.b.v. downloads;
- Een forum/chat-module;
- Een agendamodule;
- Een module t.b.v. FAQ's;
- Een module voor reserveringen;
- Een module voor nieuwsbrieven;
- Een webwinkel/bestel-module;
- Een module t.b.v. een productcatalogus;
- Een fotogalerijmodule;
- Etc.
Met ons Joomla CMS is het een kleine stap om uit te breiden naar een volwaardige webwinkel; of u nu kleding, auto-onderdelen, computers of beautyproducten verkoopt of van plan bent te gaan verkopen. Onze webwinkel software is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde online verkoper. We bieden u o.m. een productcatalogus, winkelwagen, verzendopties en betaalmogelijkheden (iDeal, Creditcards, Paypal, etc.). U heeft alleen een internet verbinding en een computer nodig. Hiermee kunt u overal ter wereld uw webwinkel bekijken en beheren.